Növények az otthonodban

Ötletek, inspirációk, hogy hogyan vidd be a természet egy darabkáját az otthonodba

5+1 fontos tudnivaló a szobanövények öntözéséről!

2017. április 03. 18:39 - Katona Nemes Nikolett



359043cf142f2ed00683e2f63a7a3d3a.jpgA nagy lelkesedéssel, frissen beszerzett, vagy ajándékba kapott szobanövényeid rendszeresen a szemetesben végzik?

Nem tudod, hogy mit rontasz el, de rendszeresen cserélheted a növényeidet, mert nem maradnak életben az otthonodban?

Ha az öntözéssel kapcsolatosan ezeket a tanácsokat betartod, nem lesz többet ilyen gondod. Könnyedén életben tudod tartani őket követve az instrukciókat.

 

    1. Ismerd meg a növényedet!

 Az első lépés, hogy amikor beköltözik egy új egy növény az otthonodba, tudd meg a pontos fajtáját, és nézz utána az igényeinek. Az interneten szinte az összes növény "használati útmutatóját" megtalálhatod, így sokkal könnyebb dolgod lesz. 

 

    2. Egyéni igények szerint öntözz!

 Általános módszer, hogy "Heti egyszer jól meglocsolom az összes növényemet, abból baj nem lehet!" Ez nem igaz! Nem minden növény igényli a heti egy locsolást, és vannak olyanok, amelyeknek pedig nagyobb lenne a vízigénye. Ha több különböző locsolási igényű növényed van, próbálj meg rendszert vinni az öntözésbe, tudd, hogy mikor melyiket kell, különben ki fognak pusztulni vagy a túl sok, vagy éppen a túl kevés víztől. 

 

    3. Ne friss vízzel öntözz!

fullsizerender_25.jpgA frissen engedett, hideg csapvíz nem tesz jót a növényeknek. Ha észrevetted már, hogy cserepes virágok földjének a tetején fehéres, kicsapódás jelent meg, az a csapvíz só és mész tartalma. Bár ez nem kifejezetten káros a növényeknek, de ezeket nem tudják hasznosítani, érdemes időnként eltávolítani a cserépből.  A csapvízben jelen lévő klórt sem szeretik a növények. Érdemes először felforralni, majd lehűteni az öntözővizet. A legeslegjobb lenne az összegyűjtött esővízzel öntözni, bár tudom, hogy ez macerás, én sem sokszor állok neki gyűjtögetni...

 

    4. A túl sok víz is káros!

fullsizerender_26.jpgA túlöntözésnek a másik veszélye, hogy könnyedén penészes lehet a földje (még mielőtt kirohadna a növényed). A penész jelenléte a talajban nem jelent gondot, szinte minden virágföldben van, természetesen bontja a szerves anyagokat, ezzel trágyázza a talajt. Az jelent problémát, ha a föld felszínén fehér, bolyhos foltokban jelenik meg. Ez akkor lehetséges, ha folyamatosan nedvesen van tartva a talaj. Ez a növénynek sem jó, és a mi egészségünknek sem használ, ha a levegőbe kerül a penész. A legjobb megelőző módszer, ha locsolás előtt mindig hagyjuk kiszáradni a növény földjét. Ha penészes a növényed földje, minél előbb ültesd át, tisztítsd meg a gyökereit alaposan a penészes földtől. 

 


    5. Használj rendszeresen tápoldatot!

Egy cserépnyi virágföldből rövid idő alatt felszívja a növény a tápanyagokat, ezért fontos tápoldatot használni, meg fogják hálálni a növények. Vannak általános tápoldatok, ezek között két fajta kapható: virágzó növény és levél dísznövény tápoldat. Egyes különlegesebb növényeknek saját fajtájuknak ajánlott tápoldatot is találni: orchideák, kaktuszok... Az ajánlott adagolás mindig a tápoldat hátulján megtalálható.

 

     +1. A tuti tipp az agyaggranulátum!

fullsizerender_30.jpgAz agyag golyócskák segítik a növény egyenletes vízellátását, a felesleges vizet felszívják, amikor pedig a növénynek nedvességre van szüksége, szintén jól jönnek a nedves golyók. A golyók a cserép aljában a felesleges víz felszívásában segítenek a legjobban, a föld tetejére szórva pedig abban segítenek, hogy lassabban száradjon ki a virágföld. A cserepes virág látványán is sokat dob, hogy nem a földet látjuk a növény tövénél, hanem a terrakotta színű golyócskákat. 

 

A következő bejegyzésben a növények fényigényéről, megfelelő elhelyezéséről lesz szó, érdemes lesz azt is elolvasni, legalább olyan fontos, mint az öntözés!

 

Ha tetszett a bejegyzésem, kövess továbbra is, ha még nem tetted meg,  olvasd el az eddigieket is! Megtalálsz a Facebookon és a Pinteresten is!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyekazotthonodban.blog.hu/api/trackback/id/tr112387269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András Horkay 2017.04.04. 10:13:01

Át kellene gondolni a szöveget. Nagyon hiányos. Az öntöző víz Ph értéke is fontos. Tápokat sem lehet mérték nélkül adagolni, és a drága flakkonos tápoldaltok helyett van sokkal olcsóbb megoldás is, kikeverheti bárki a megfelelőt az ár tizedéért. A víz gyökerekhez való juttatása is megoldott már többféleképpen is, a túlöntözést meggátolva. A növények vízigényét kevésbé ismerik, csak általános adatok vannak. Vannak csepegtető (házi) megoldások is. stb stb.

Katona Nemes Nikolett 2017.04.04. 11:24:00

@András Horkay: Kedves András!
Abban igaza van, hogy sokkal mélyebben, szakszerűbben bele lehetne menni a témába, de ez a a cikk leginkább kezdő, növénygondozás területén kevésbé jártas növénytulajdonosoknak szól. Ha ezeket a tippeket betartják, már akkor is valószínű, hogy sikeresebben életben tartják a szobanövényeiket. A következő lépés lehet a víz Ph értékének figyelembe vétele, a házi tápoldatok készítése... Reméljük, hogy idáig is eljutnak! :)

András Horkay 2017.04.04. 11:35:22

@Katona Nemes Nikolett: Sajnos nincs otthon Ph mérő műszer általában, de ötletnek jó az is ha két három kupaknyi citromlét adnak hozzá 10 liter vízhez (vagy egyszer bemérik mennyi kell az adott csapvízhez). Sajnos az eső víz sem mindig jó. A házi csepegtető öntözés is megoldható olcsó eszközökkel, és a cserép alján 5 cm magasságig fel lehet tölteni kerámia golyókkal és akkor a gyökér oda be tud hatolni és annyi vizet szív amennyi a növénynek kell (és nem sárban áll az egész gyökérzet vagy éppen kiszárad). Oldalt pedig érdemes kőzetgyapot csíkot betenni és akkor a föld sem szárad ki. Hasonléó ötleteket kell kidolgozni talán és akkor hatékony a növény neveklése. Most az van, jopyh a növény árusító hely jól kezeli a növényt többnyire, haza viszik és elpusztul, aztán vesznek újat (ezért nem is oktatják a vásárlót mert ellenérdekeltek). Ami fontos még a mycorrhea gomba oldatban adagolása, ami segíti a gyökereket a víz felhasználásában (kapható).
süti beállítások módosítása