Már régóta nézegettem, hogy avokádó magból milyen szép avokádó fát lehet nevelni, és most eljött az ideje, hogy ki is próbáljam!
Az avokádó őshazája Mexikó és Közép-Amerika, így azzal azért tisztában vagyok, hogy termést nem várhatok tőle, de a levelei szép nagyok, dekoratív szobanövény lehet belőle.
Egy elég érett avokádót választottam a zöldségesnél, itthon könnyedén kiszedtem a közepéből a magot, és megtisztítottam azt.
Ezután előkészítettem fogpiszkálókat és egy kisebb csészét. Három ponton beleszúrtam a fogpiszkálókat, így ezek fent tartják a magot a víz felszínénél. Nem volt nehéz beleszúrni, nem túl kemény a héja. Úgy kell fordítani a magot, hogy a csúcsosabb vége legyen felfelé. Meleg helyre érdemes helyezni, kedveli a sok fényt, de a tűző nap nem tesz jót neki.
Innentől már csak annyi a dolgunk, hogy néha cseréljük a vizét, és legyünk türelmesek. Akár hat-nyolc hét is eltelhet, mire gyökeret ereszt, majd utána megreped a mag, hogy ki tudjon bújni a hajtás.
Miközben keresgéltem az interneten, találtam egy kifejezetten avokádó csíráztatására kifejlesztett eszközt. Úszik a víz felszíné, így a fogpiszkálókra nincs szükség. Bár szerintem ez egy alapvetően felesleges eszköz, van élet nélküle is, csak mint érdekességet szerettem volna megmutatni.
Több helyen olvastam azt, hogy ha egyszerűen földbe dugjuk a magot, akkor is ki fog hajtani. Nem szabad teljesen betakarni,a mag felső részét szabadon kell hagyni. Sok vizet igényel, nedvesen kell tartani a földjét, amíg csírázik. Vízben tartva talán jobban nyomon lehet követni a változásokat a magon.
Amint történik valami a magommal, be fogok számolni róla, ne maradj le!