Növények az otthonodban

Ötletek, inspirációk, hogy hogyan vidd be a természet egy darabkáját az otthonodba

Szobanövény gyilkosság? Ne kövesd el többé!

2017. április 08. 21:57 - Katona Nemes Nikolett

3+1 szuper tipp ahhoz, hogy életben tartsd a növényeidet

 

ac47f8a55829bd00bdb4af3e6c4190c5.jpgAz előző bejegyzésben már tuti tippeket kaphattál a növények öntözésével kapcsolatosan, most ajánlok még három fontos tennivalót, hogy biztosan sokáig gyönyörködhess a növényeidben! A bejegyzés végén találsz +1 ötletet, amivel még biztosabb lesz a sikered!

 

1. Fényigény

Ahogy az öntözésnél is fontos ismerni a növény fajtájának igényeit, úgy a növény helyének a megválasztásánál is kulcsfontosságú a fajtaismeret. A természetes élőhelye határozza meg a növény fényigényét. Például egy trópusi vagy mediterrán éghajlaton élő növény kifejezetten igényli a napfényt, viszont egy olyan növény, ami aljnövényzetként él az eredeti élőhelyén, az megelégszik kevesebb fénnyel is. A levelek színe is árulkodó lehet, minél sötétebb zöld a levél, általában annál kevesebb fényre van szüksége. A növények három csoportba sorolhatóak fényigény szerint:

     -árnyéktűrő vagy alacsony fényigényű növények

Ezek a növények jól tűrik a északi fekvésű lakást is, a kis ablakkal rendelkező fürdőszobákat, vagy a sötét sarkokat. Őket tudom ajánlani:

                     Alokázia                                              Könnyezőpálma                                                 Rákvirág               

alocasia-amazonica-polly-plant-small-plant-realornamentals_com-web.jpg

szobanoveny_fenytelen_2016_5.jpgmonstera.jpg

 

 

      -félárnyékot kedvelő növények

Ezek a virágok a keleti és nyugati ablakokat kedvelik a legjobban, a tűző naptól óvd őket, mert könnyen megéghet a levelük. Az ablakhoz közeli, de nem közvetlen napfényes helyet keress nekik. Közülük bátran választhatsz:

     Anyósnyelv/Sansaveira                                    Nyíllevél                                                Lantlevelű fikusz

605.jpg

nyillevel.jpg

590.jpg

 

 

 

 

 

 

  

     -fénykedvelő növények

Ezek a növényeknek a legjobb helyük például egy belső ablakpárkányon, vagy egy déli ablak előtt lesz.A virágzó növények kifejezetten szeretik a napfényt, sok fajtánál feltétele is a virágzásnak. Szerintem ez a három közvetlen napfényt is elviselő növény nagyon mutatós!

                     Banánfa                                           Szobai hibiscus                                          Majomfa/pozsgafa

810709000566.jpg

978171_1.jpg

86916-02-bakie_20140717142155.jpg

 

 

2. Átültetés

orchid_repotting-300x202.jpgAmikor láthatóan kinőtte már a cserepét a növény, mindenképpen át kell ültetni. Fontos az időzítés, tavasszal a legideálisabb.

Válassz az eredetinél 2-3 centivel nagyobb átmérőjű cserepet. A műanyag helyett érdemes agyagcserepet használni. Amellett, hogy ez természetes anyag, másik előnye, hogy nem hagyja olyan gyorsan felmelegedni és lehűlni a növény földjét. Kertészetben vagy virágboltban kapható virágföldet használj, ezek tápanyagban gazdagok.

Tisztítsd meg a gyökereket az ültetőközegtől, amennyire sérülés nélkül lehetséges. Ez azért fontos, mert egy idő után a növény feléli az ültetőközeg tápanyagait, a fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy minél több friss földet kapjon. Az új cserép aljába érdemes agyaggranulátumot használni, amennyiben nincs kéznél, földet tölts az aljába. Helyezd bele a növényt, majd töltsd fel a cserepet teljesen földdel. Pár öntözés után, ha azt látod, hogy a növény cserepében összeesett a föld, tölts még bele, hogy elérje a megfelelő szintet.

Ha nem szeretnéd, hogy a szobanövényed még nagyobb legyen, de már kinőtte cserepét, vedd ki a belőle, tisztítsd meg a gyökereit, és óvatosan metszd meg a gyökereket, és utána a lombot is. Ültesd vissza ugyanabba a cserépbe, de friss földet töltve bele, így inkább bokrosodni fog majd. 

 

3. Huzatos helyek kerülése

6.jpgSzinte egyik növény sem viseli jól (legfőképpen télen) a huzatot. Próbálj úgy helyet találni a virágodnak, hogy a napi szellőztetésnél a kereszthuzat ne érje. Ha mégis a nyitható ablakodhoz közel van, mielőtt szellőztetnél, tedd el a növényedet addig egy számára komfortosabb helyre. 

Ha huzatosabb helyre keresel növényt, a kukoricalevél biztosan bírni fogja, jól tűri a hőmérséklet ingadozását.

 

 

 

+1. Vidd ki a szabadba őket!

aa3e1ce0426048ed62b67211c43dc87c.jpgItt a tavasz, lassan a kinti időjárás is ideális lesz a szobanövényeknek. Bátran kiteheted őket a teraszra, a kertbe, az erkélyre! Hidd el, látni fogod rajtuk a friss levegő és a fény jótékony hatását. Az esővizes öntözést pedig kimondottan értékelni fogják. 

Ezt a két fontos dolgot viszont mindenképpen tartsd be!

     1. Ne tedd őket tűző napra, csak reggeli vagy késő délutáni napfény érje őket. Az erős napsütéstől megég a levelük, ez végzetes lehet. 

     2. Jobban oda kell figyelni az öntözésükre, valószínűleg kint több vízre lesz szükségük, könnyebben kiszáradhatnak. 

 

 Ugye, hogy nem is olyan bonyolult a szobanövények gondozása? 

 

 

Amennyiben hasznosnak találtad a bejegyzésem, olvasd el a többit is! Kövess Pinteresten és Facebookon is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyekazotthonodban.blog.hu/api/trackback/id/tr9312407603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása